Shopping i Berlin – De 4 mest populære shopping-områder

Shopping er i Berlin en fornøjelse, alene fordi udvalget er stort og byens mange designede specialbutikker sørger for at der er oplevelser alene ved at ose sig gennem udvalgte kvarterer. Men der er også alle store varehuse med de internationale mærkevarer. Berlin er et fantastisk sted at finde inspiration til gaver og overraskelser man kan give til sin partner, se eventuelt også gaven-til-ham.dk og find den rette gaveide. Fire strøgkvarterer skiller sig ud, hvor forretningerne frister side om side, desuden findes en del mindre kendte kvarterer, hvor især blandingen af cafeer, restauranter og specialforretninger trækker kunder til. De mest kendte er;

  1. Friedrichstrasse der ikke har en eneste Döner-bar, for her er det den noble, eksklusive internationale shopping-oplevelse der er i højsædet. Her blander de historiske bygninger med de mere moderne tiltag; kvarteret har designerforretninger, showrooms for de store bilmærker, de dyreste hoteller og stilfulde bistroer med en klar urban stil. Her har Berlin gennem 1990’erne fået en række noble indkøbskarrreer. Friedrichstadt Passagen er underjordisk forbundet med Quartier 205, 206 og 207 der ligger lige bag om den storladne Gendarmenmarkt med den franske og tyske domkirke og Schauspielhaus.

Her ligger forretninger hvor indgangspartiet er dekoreret med marmor i sort/hvid art-deco-stil, der minder mere om de brølende 20’ere, end af 1990’erne. Det parisiske Galeries Lafayette har en aflægger og selv om pengepungen ikke er til Kenzo, Armani eller Sonia Rykiel, er der meget for øjnene i de originale huse tegnet af internationale arkitektnavne som Renzo Piano. Her er også delikatesser, parfume og læder i topklassen. Men her ligger også H&M. Og tæt på Friedrichstrasse S-station ligger de mere folkelige kædebutikker. Den bedste CD/DVD-handler i Berlin ligger i nummer 90 og hedder Dussmann. Her findes bøger, dvd’er, cd’er med et stort internationalt udvalg over tre etager. Bøger om Berlin findes i stort udvalg.

  1. Kurfürstendamm er det gamle indkøbsmekka i vest (www.kurfuerstendamm.de) og starter ved byens største varehus, KaDeWe (Kaufhaus des Westens) der ligger centralt ved den noble U-bahn Wittenbergplatz. Det massive KaDeWe – der er Europas største varehus – har alle former for luksus- og mærkevarer og ligger klart i den eksklusive ende hvad angår udvalg og priser. På 6.sal kan man komme i den syvende himmel, som varehuset reklamerer med – for her ligger delikatesse og cafe-restauranten – bestemt et besøg værd – om ikke bare for at friste øjet.

Går man fra KaDeWe mod Gedächnisskirche, finder man mange internationale og tyske mærkevarehuse.

Lige fra H&M, Zara og C&A til de mere specialiserede kæder. Regner det, så tag en tur ind i Europa-centret, ellers findes der et rigeligt stort udvalg af især tøj og sko på selve hovedstrøget. En slentretur ned af Kurfürstendamm giver mange muligheder for at tirre øjet. En tur ind til Mercedes Benz behøves ikke nødvendigvis at betyde bilkøb, her ligger også en Cafe Benz. Marco Polo har et Outlet på Kaiserdamm 7 (dagligt 10-20) Ved SavignyPlatz ligger alskens boghandlere med specialer i arkitektur, kunst, engelske bøger, film, etc.

Litteraturhaus i Fasanenstrasse XX er den oplagte frokostcafe, med et flot internationalt bistrokøkken med fransk-italiensk præg. Her ligger også adskillige biografer og restauranter.

  1. Potsdamer Platz er en af Berlins nyeste, men mest populære indkøbscentre, der ligger lige ved det centrale Potsdamer Platz hvor mange busser, s-tog, u-bahn-linier krydser hinanden. Den 180 meter lange arkade i tre etager ligger ovenpå 2500 parkeringspladser og har 120 forretninger og cafeer. Her findes adskillige mærkevareforretninger med et internationalt tilsnit: Hos Wöhrl (www.woehrl.de)er der modetøj med mærker som Matinique, Boss, Strellson og Basixx. Der er forretninger som Giacomelli Sport, Eddie Bauer, Hennes &Mauritz, Hallhuber, Mexx, Mango, Esprit und Benetton. Fra skofronten er der kæder som Leiser, Deichmann, Neumann, Street og Footlocker.

Isbaren ved indgangen har en af de bedste italienske is i byen og der er ofte kø, hvis man gerne vil sidde ned. Men de kan også købes i portioner til at tage med. På nederste etage er der flest af de basale fornødenheder, som mad og specialiteter, supermarked, materialist, økologisk forretning som Vitalia Reformhaus, et postkontor og apotek. Hos Hugendubel på 1. sal findes bøger, også de engelske af slagsen. På samme etage findes en aflægger af det internationale urmærke Swatch. De kan levere ure i sæsonkollektioner til legendarisk billige penge. Forbrugselektronik i alle afskygninger og med et fremragende udvalg (blanke CD’er er stadig billige) findes hos Saturn på nederste hjørne til højre på 1. sal. Åbningstiderne er fra 10-20

  1. Hackescher Markt

Er man til urbane mærkevareforretninger lidt uden for mainstreamen og blandet med cafeer, gallerier og underholdning, så er Hackescher Markt det hjørne af Berlin der har den mest koncentrerede stemning. Her ligger gårde, kringlede gader og cafeer i baggårdene. Her vrimler det med shoppingmuligheder og med oplagte muligheder for pauser på kaffebarerne. Åbningstiderne i kvarteret er typisk 10-20 og det er oplagt at kombinere med cocktail eller et restaurantbesøg ovenpå indkøbene.

Hackescher Markt er centralt – det er trafikknudepunktet for sporvognene – her passerer alle centrale linier. Ankommer man ved S-stationen Hackescher Markt. (U Weinmeisterstrasse ligger også lige om hjørnet ved bunden af Alte Schönhauser Str.) Her ligger adskillige cafeer og frister med udendørsservering, der er muligt det meste af året.

Der er dog mange andre tilbud lige i nærheden. Haägen Dasz-isbaren ligger lige overfor, ved siden af indretningsforretningen Butlers på hjørnet. Her er der grøntsagsmarked om torsdagen og fredagen. Den centrale tværgade hedder Rosenthaler Str. – følg den til højre hvorSisley inviterer med stilfuldt modetøj til begge køn, th ved siden af Hackescher Höfe, et smukt kompleks af ni gårde, der er must for turisten, alene pga. den vellykkede flisedekoration i den første gård. Her ligger et Cabaret-teater, ofte med shows på engelsk og flere biografer, ofte med film i originale versioner eller tekstet til engelsk. Gå videre rundt i gårdene. Her ligger også skomærket Trippenwww.trippen.com der er endnu mere ergonomiske og designerfodformede end mærket Campers, der også har en forretning i Alte Schönhauser Str. 38. I gård nummer fem ligger inderst Ampelmann-shoppenwww.ampelmann.de hvor der kreativt laves lamper og andre indretningsdesigns på baggrund af det forenede Berlins særlige trafiklys-symboler. (Ampelmann har blød 1940’er hat og går ivrigt med hånden fremme – ham møder man overalt i Berlin – og var oprindeligt et østberlinsk symbol)

Hos Waahnsinn Berlin i Rosenthaler Str. 17 findes design fra 1940’erne frem til 1970’erne. Møbler, lamper og designting fra den knap så fjerne fortid. Tusindvis af kogebøger findes hos Kochlust i Alte Schönhauser str. 36/37 – skal det være med mulighed for også at bruge stedets eget køkken, kræver det en booking først på www.kochlust-berlin.de. Fiona Bennett laver Berlins mest eksklusive hatte. Findes i Grosse Hamburger Str. 25 – www.fionabennett.com – I Heckmann Höfe ved Oranienburger Str. 32 ligger adskillige specialforretninger til som fx Sterling Gold, www.sterlinggold.de for kvinden med askepot-drømmene i behold; brudekjoler i den pompøse afdeling, der bærer præg af, at indehaveren selv er skrædder.  Se hjemmesiden: www.heckmann-hoefe.de – se under shopping. Og så er der selvfølgelig byens bedste cheesecake hos Barcomis i Sophienstrasse 21 i baggården. Det perfekte pit-stop.


Skriv et svar